Karen Blixen citater: Kloge ord fra digte, bøger og samtaler

Karen Blixen er en af de mest ikoniske danske forfattere. Hun skrev i starten under pseudonymet Isak Dinesen og er især kendt for bogen Syv fantastiske fortællinger. Men Blixens liv var lige så unikt og fascinerende som hendes forfatterskab. Karen Blixen var en dygtig og inspirerende forfatter, og hendes bøger er fyldt med visdomsfulde og poetiske citater om livet, kærlighed og menneskelige relationer.

Karen Blixen citater

Karen Blixens citater har inspireret og bevæget mange mennesker verden over. Her er nogle af hendes udødelige citater som oser af indsigt:

 • “Alle sorger kan bæres, hvis man omsætter dem til en historie.” – Fra bogen “Syv fantastiske fortællinger” (1934).
 • “Kuren mod alt er saltvand – sved, tårer eller havet.” – Fra et brev til hendes bror Thomas, skrevet i 1934.
 • “Det mest melankolske i verden, synes jeg, er synet af en slagmark ved skumringstid.” – Fra et brev til hendes bror Thomas, skrevet i 1915.
 • “Svære tider har hjulpet mig med at forstå bedre end før, hvor uendeligt rig og smuk livet er på alle måder, og at så mange ting, man bekymrer sig om, slet ikke er vigtige.” – Fra et brev til hendes bror Thomas, skrevet i 1937.
 • “Jeg havde en farm i Afrika ved foden af Ngong-bjergene…Jeg havde et hus i byen.” – Fra bogen “Syv fantastiske fortællinger” (1934).
 • “Den danske soldat er god til alt andet end krig.” – Fra bogen “Syv fantastiske fortællinger” (1934).
 • “Da dagen endelig kom, hvor jeg skulle rejse, lærte jeg den underlige lære, at der kan ske ting, som vi selv ikke kan forestille os, hverken i forvejen, mens de finder sted, eller bagefter, når vi ser tilbage på dem.” – Fra bogen “Syv fantastiske fortællinger” (1934).
 • “Enhver levn fra de døde er kostbar, hvis de var værdsat i live.” – Fra bogen “Syv fantastiske fortællinger” (1934).
 • “Poesien er en stor og lykkelig magt i livet og hjælper os til at bære hverdagens genvordigheder.” – Fra bogen “Syv fantastiske fortællinger” (1934).
 • “I det øjeblik, hvor jeg virkelig forstår min fjende, forstår ham godt nok til at besejre ham, så elsker jeg ham også i netop det øjeblik.” – Fra bogen “Syv fantastiske fortællinger” (1934).
 • “Gud skabte verden rundt, så vi aldrig ville være i stand til at se for langt ned ad vejen.” – Fra bogen “Syv fantastiske fortællinger” (1934).
 • “Hele livet er som at se en film. Men det er som om, du altid kommer ind ti minutter efter den store film er begyndt, og ingen vil fortælle dig plottet.” – Fra bogen “Den afrikanske farm” (1937).
 • “Det er så meget stoltere engang at komme hjem og at have stået på sine egne ben uden noget andet menneskes hjælp eller deltagelse.” – Fra Gengældelsens veje (1944)

Karen Blixen citater uden kilde

 • “Gud skabte manden før kvinden. Det er ligesom, når jeg skriver Først laver jeg en kladde.”
 • “Den, der ønsker at leve livet om, har overhovedet ikke levet livet. “
 • “Du behøver ikke at være stor for at begynde, men du skal begynde for at blive stor.”
 • “Poesien er en stor og lykkelig magt i livet og hjælper os til at bære hverdagens genvordigheder.”
 • “At være modig er at leve uden anger.”
 • “Man er fri, når man er i stand til at elske de love, som ens tilvaerelse er underkastet.”
 • “Ansigt til ansigt med det tragiske har guderne den gode smag at forholde sig passive og undgå indblanding.”
 • “Man er fri, når man er i stand til at elske de love, som ens tilværelse er underkastet.”
 • “Jeg er med alderen kommet til forståelse af, at det i grunden er mere comme il faut at være død end levende”
 • At læse en bog er at rejse uden at pakke kufferten.

Karen Blixens liv

Blixen voksede op på en stor gods i Nordsjælland, Rungstedlund, som tilhørte hendes familie i mange generationer. Efter at have afsluttet sin uddannelse i København, rejste hun til Afrika, hvor hun boede i 17 år. I Afrika ejede og drev Blixen en farm, som hun døbte “Afrika Farm”.

Blixen vendte tilbage til Danmark i 1931, hvor hun bosatte sig på Rungstedlund igen. Her skrev hun syv fantastiske fortællinger, som blev udgivet mellem 1935 og 1942. Bogen “Out of Africa” fra 1937 er især kendt og elsket af mange læsere.

I 1950 giftede Blixen sig med baronen Bror Blixen-Finecke, og hun tog navnet Karen Blixen-Finecke. Parret boede i Kenya indtil Bror Blixens død i 1962. Karen Blixen døde selv i 1977 på Rungstedlund.

Filmen om Karen Blixens liv

“Min afrikanske farm” er en filmatisering af Karen Blixens erindringer fra hendes tid som kaffefarm-ejer i Kenya i begyndelsen af det 20. århundrede. Filmen blev udgivet i 1985 og blev instrueret af Sydney Pollack, med Meryl Streep i hovedrollen som Karen Blixen.

Filmen er baseret på virkelige begivenheder og er generelt anerkendt for at være en troværdig skildring af Karen Blixens liv på farmen. Dog er der nogle historiske unøjagtigheder i filmen, som er blevet kritiseret af nogle kilder. For eksempel bliver karakteren Denys Finch Hatton, spillet af Robert Redford, i filmen skildret som Karen Blixens store kærlighed, selvom der er få beviser for, at de to havde et romantisk forhold i virkeligheden.

På trods af disse mindre unøjagtigheder er “Min afrikanske farm” stadig en meget vellykket filmatisering af Karen Blixens erindringer og blev meget rost af både kritikere og publikum, da den blev udgivet. Filmen formår at fange den stemning og atmosfære, der beskrives i bogen, og både Meryl Streep og Robert Redford leverer fremragende præstationer. Filmen blev også belønnet med fem Oscar-priser, inklusiv priser for bedste film, bedste instruktør og bedste kvindelige hovedrolle.

Så selvom der er nogle historiske unøjagtigheder i filmen, er “Min afrikanske farm” stadig en fremragende filmatisering af Karen Blixens erindringer og en smuk skildring af hendes liv og eventyr i Afrika.

Citer!
Scroll to Top