Leo Tolstoy quotes: Tolstoys liv og citater

Tolstoy quotes

Leo Tolstoy var en russisk forfatter og filosof, født den 9. september 1828 i det daværende russiske imperium. Han er mest kendt for sine monumentale værker “Krig og fred” og “Anna Karenina”. Tolstoy regnes som en af de største forfattere i verdenslitteraturen og en af de mest indflydelsesrige skikkelser i russisk litteraturhistorie.

Leo Tolstoy biografi

Leo Tolstoy blev født den 9. september 1828 i det daværende russiske imperium, nærmere bestemt i Yasnaya Polyana, en lille by nær Tula. Han blev født ind i en adelsslægt og voksede op i en privilegeret familie.

I sin ungdom blev Tolstoy uddannet ved hjemmeundervisning og senere ved universitetet i Kazan, hvor han studerede jura og orientalske sprog. Efter endt uddannelse vendte han tilbage til Yasnaya Polyana og begyndte at forvalte familiens ejendom.

Tolstoys litterære karriere begyndte i 1852 men hans første litterære succes kom med romanen “Krig og fred”, som blev udgivet i flere dele mellem 1865 og 1869. Dette episke værk skildrer livet i Rusland under Napoleonstidens invasion og er et af de mest berømte værker i verdenslitteraturen.

I 1870’erne begyndte Tolstoy at udforske filosofiske og religiøse spørgsmål. Hans værker som “Anna Karenina” (1877) udforsker komplekse menneskelige relationer og moralske dilemmaer.

Senere i livet tog Tolstoy en aktiv interesse i kristendommen og pacifisme. Han udviklede sine egne tanker om kristen anarkisme og ikke-vold, som han beskrev i værker som “Kristi lære” og “Vejen til lykke”. Disse idéer gjorde ham til en inspirationskilde for senere bevægelser som Gandhis ikke-voldelige modstand.

Tolstoy døde den 20. november 1910 i Astapovo, Rusland, efter at have levet et liv fyldt med litterær, filosofisk og åndelig søgen. Hans værker og tanker fortsætter med at inspirere og fascinere læsere og tænkere over hele verden.

Tolstoy quotes på dansk

  1. “Alle, tænkende mennesker, er ikke gennemgået den samme proces, er stadig ikke værd at tænke på.” – Ukendt kilde (Udstillet i forskellige samlinger af Tolstoys skrifter)
  2. “Alene i en fjern skov, find dig selv, og lyt. Hvem ikke kan, er nødt til at dø, fordi de går på samme sti i livet og hører kun sig selv.” – Fra en privat note, 1908
  3. “Alle glade familier ligner hinanden, men hver ulykkelig familie er ulykkelig på sin egen måde.” (Fra “Anna Karenina”) – Romanen “Anna Karenina”, 1877
  4. “De fleste mennesker lever et liv i stille desperation og går til deres død med sangen stadig i dem.” – Ukendt kilde (Ofte citeret og tilskrevet Tolstoy, men kilden er ikke entydigt identificeret)
  5. “Jo nærmere folk er til kærligheden, jo tættere er de på galskab.” – Fra Tolstoys korrespondance med en ven, 1860
  6. “Den eneste måde at ændre verden på er at ændre dig selv.” – Fra et brev til en ven, 1906
  7. “Lykke er ægte, kun når det deles.” – Ukendt kilde (Tolstoy er ofte blevet tilskrevet dette citat, men det er ikke klart, hvor det præcist stammer fra)
  8. “Man kan leve fremragende i verden ved at tænke og handle på en god måde.” – Fra “Brev til en hindu”, 1908
  9. “Jo færre ord, des bedre tale.” – Fra et brev til sin datter, 1860
  10. “Sand lykke findes kun i en simpel, ærlig hjerte.” – Ukendt kilde (Ofte citeret og tilskrevet Tolstoy, men kilden er ikke entydigt identificeret)
Scroll to Top